Waarom zijn de nieuwe Apple schermen zo duur?

De scherm prijzen van de nieuwere modellen iPhones zijn best prijzig maar hoe komt dat?

Vanaf de iPhone X tot en met de nieuwste iPhones zijn de prijzen behoorlijk omhoog gegaan in vergelijking met de oudere modellen, zoals de iPhone 8 en ouder.

In de nieuwere generatie iPhones gebruikt Apple OLED schermen, dit houdt in dat elke pixel op het scherm zijn eigen lichtje geeft. Bij de oudere iPhones gebruikt Apple LCD schermen, deze schermen zijn voorzien van een backlight. Een backlight  is een achtergrond licht van het LCD. De reden dat de OLED schermen van Apple zo duur zijn is omdat Apple deze zelf niet maakt maar inkoopt van andere smartphone merken, zoals Samsung.

1.Wat is precies het voordeel van een OLED scherm?

Natuurlijk is de prijs niet het voordeel van een OLED scherm, deze zijn verschrikkelijk duur.

De voordelen van een OLED scherm is dat alle pixels apart hun eigen licht geven, veel feller en mooier zijn dan de pixels van de LCD schermen. Hierdoor kun je zelfs vanuit een hoek goed op het scherm kijken. OLED heeft ook geen achtergrondverlichting nodig om te kunnen werken. Door het OLED scherm gaat de batterij langer mee en slijt deze ook minder snel. De OLED schermen zijn dunner, lichter en heel handig in gebruik.

2.Wat zijn de nadelen van een OLED scherm?

De materialen die worden gebruikt voor een OLED scherm hebben een zeer korte levensduur in tegenstelling tot de levensduur van een LCD scherm.

De nieuwe OLED schermen geven na 14.000 uur gebruik nog maar 50% van de originele helderheid. Dat is ongeveer anderhalf jaar aan gebruik en dus wel weer bijna tijd voor vervanging of een nieuw toestel.

OLED schermen gebruiken ook meer stroom dan LCD schermen met wit licht omdat de pixels van zichzelf zwart zijn De laatste paar jaren is Apple wel bezig geweest om dit wit probleem te verhelen, met bijvoorbeeld de nachtmodus/donker thema. Gelukkig zijn de nieuwe iPhones waterdicht tot IP67-standaard, dit betekent dat het toestel spatwaterdicht is en niet bedoeld is om mee te zwemmen. De waterdichtheid is belangrijk voor de OLED schermen, de schermen kunnen heel slecht tegen water.

Mocht jouw scherm toch kapot gaan door een val, stootschade of zelfs waterschade dan kunnen wij jou dit probleem oplossen met een reparatie. Je kunt een afspraak maken op onze website of kom langs bij ons in de winkel.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.